BLOG DOOR ROOS NEETER

De herfst is in volle gang. Vanuit de Ayurveda betekent dit dat de Vata in haar piek gaat zitten. 

Het Herfstweertje gaat vaak gepaard met meer wind, koudere temperaturen en dagen die steeds korter worden. De heerlijke warme zomer ruilen we in voor minstens 6 koude donkere gure maanden…ik heb er nu al zin in 😉 

En al deze veranderingen en vooruitzichten kunnen voor onrust zorgen. 

Één van de dingen waarvan je last kunt hebben wanneer je Vata verhoogd is, is slechter slapen. Je kunt ofwel lastiger in slaap komen, of je hebt problemen met doorslapen. Beide kunnen heel vervelend zijn, vooral als de wekker weer vroeg gaat. 

Een verhoogde vata kun je zien als een wervelwind. Het beweegt zonder patroon, zonder orde, is ongegrond, en beweegt in de lucht. Zo kan het ook voelen in je mind. Je springt van de hak op de tak, en je kunt je gedachte niet vasthouden. Probeer dan maar eens in slaap te komen! 

Gelukkig zijn er tal van Ayurvedische tools die je kunnen helpen om je mind en vata tot rust te brengen. Ik heb er samen met Julia Bloghberger een heel boek over geschreven: Good Night, jou holistische gids naar de zachtste nachten. In dit stukje zal ik twee dingen uitlichten die mij zelf het meeste helpen. 

Zorg ervoor dat je vroeg in bed ligt, voor 22:00. Je hebt het vast al vaker voorbij zien komen, de doshas zitten ook in de tijd! Van ongeveer 18:00 tot 22:00 is het de Kapha tijd van de dag. Dit betekend dat alles van nature wat langzamer en zwaarder is, precies de dingen die je nodig hebt om de boot naar dromenland te pakken. Laat jezelf lekker in die lome kapha vibes komen aan het einde van de dag!

Maak een warm avond drankje voor jezelf. De beste ingrediënten hiervoor zijn (amandel)melk en nootmuskaat. Je kunt gedachtes zien als iets lichts, iets heel subtiels. Een hele praktische en zelfs fysieke manier of deze hoge, lichte energie naar benden te brengen, is door zware dingen toe te voegen. Een glas warme melk is hier geweldig voor. Nootmuskaat is een krachtig kruid wat de mind tot rust brengt en helpt bij beter slapen. 1 + 1 = zzzzz

Ken jij iemand die wel wat beter kan slapen? Ons boek Good Night is nu overal (online) te koop. (LINK TOEVOEGEN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Fit & vol energie de zomer door!”

Ayurveda kan je daarbij helpen!

Deze eeuwenoude (maar steeds populairder wordende) lifestyle geeft je namelijk alle kennis over voeding en lifestyle die goed voor JOU zijn in de zomer. Tips die wel echt werken. Want bij Ayurveda kijken we precies naar wat jij nodig hebt, want elke persoon is uniek.

Speciaal daarvoor hebben we de Alles over Ayurveda – Summer in Balance week bedacht. Dé week waarin we samen zorgen dat jij met de juiste voeding en lifestyle volop kunt genieten van de zomer. Wij helpen je met gezonde (simpele) en lekkere recepten en geven we veel tips en praktische handvatten voor meer energie, minder gezondheidsklachten, beter slapen, hormonale balans en minder stress!