Alles over

AyurvedaWat is A-yur-veda ?

Aloe vera? Ayahuasca? Ayurwatte…? 

Misschien ken je het, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Beiden zijn helemaal ok 😉 

Ayurveda is een holistische geneeswijze uit India. Het woord Ayurveda is Sanskriet en wordt vaak vertaald als ‘kennis van het leven’ maar wij vinden ‘inzicht in het leven’ een betere omschrijving. 

Deze eeuwenoude methode leert ons namelijk hoe je in balans kan blijven, klachten kan verminderen en vaak zelfs voorkomen. Zowel fysiek als mentaal. Het geeft inzicht in wat jij nodig hebt om optimaal te (genieten van het) leven.

Ayurveda is een zusje van yoga. Wat Ayurveda zo bijzonder maakt, is dat ze er vanuit gaat dat iedereen uniek is. Wat voor de ene persoon werkt qua voeding en lifestyle, kan de andere persoon juist helemaal uit balans brengen. 

Denk bijvoorbeeld aan het eten van spicy food: een ‘heethoofdig type’ die al veel hitte in zich heeft zal hierdoor juist verder uit balans raken. Terwijl iemand die letterlijk wat ‘peper in z’n reet’ kan gebruiken hier juist heel goed op gaat.

 


Signalen van het lichaam

Ayurveda leert je te luisteren naar de signalen van je lichaam en geeft je kennis en vooral ook hele praktische tools over voeding, lifestyle, kruiden en supplementen die goed voor JOU zijn. 

Het doel is dat jij jouw leven op een (voor jou!) optimale manier kunt leven, zodat jij je op je allerbest voelt.

Het is een holistische aanpak en we kijken dus naar het grotere geheel; je body mind en soul, maar… ook naar wereld om je heen. 

Want alles is met elkaar verbonden. Je kunt ‘s ochtends uren op je yogamat en meditatiekussen zitten, maar haast je je daarna naar je werk om vervolgens tot 20:00 gestrest je deadlines te halen, dan zal dit niet voldoende helpen om in balans te blijven. 

De focus ligt bij Ayurveda op het aanpakken van de oorzaak en niet alleen op het bestrijden van de symptomen.De vijf elementen

Volgens Ayurveda is alles opgebouwd uit vijf elementen. Deze elementen komen overal in terug; van de bomen in het bos, het zand op het strand, het eten dat we eten tot de sterren van het Universum. Deze vijf elementen zijn: aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Zoals alles is opgebouwd uit aarde, water, vuur, lucht en ruimte, zo bestaat ook ons eigen lichaam uit deze vijf elementen. De elementen worden in
drie soorten body-mindtypes – ook wel dosha’s genoemd − onderverdeeld: Vata, Pitta en Kapha.

  • Vata bestaat uit lucht en ruimte.
  • Pitta bestaat uit vuur en een beetje water.
  • Kapha bestaat uit aarde en water
 

Elk mens heeft alle drie de dosha’s in zich, maar de onderlinge verhoudingen zijn bij iedereen anders. Als je weet welke dosha of dosha’s bij jou dominant is of zijn, ga je herkennen wat jouw talenten zijn, ontdek je wie jij werkelijk bent, maar ook wat jouw negatieve kanten zijn. Want ook die horen bij jou.

 Iedereen wordt geboren met een specifieke verhouding van de 5 elementen en dus de dosha’s. Dit is jouw unieke blueprint: jouw prakruti. Zie het als jouw eigen DNA. Je kunt bijvoorbeeld voor 55% Vata, voor 35% Pitta en voor 10% Kapha zijn.


Geen "One-size-fits-all"

Door alles wat je doet, eet, drinkt, mensen met wie je omgaat en zelfs de plek waar je woont, word je beïnvloed. Maar ook de seizoenen, de fase van je leven en de tijd van de dag hebben invloed op jouw body- mindtypes.

Als de huidige verhouding van de body- mindtypes afwijkt van jouw geboorte-blueprint ontstaan er klachten die uiteindelijk tot (ernstige) ziekten kunnen leiden. Het is dus super belangrijk dat jij gaat leven naar jouw eigen blueprint (Ook wel je prakruti genoemd).

Het gaat er niet om dat je evenveel hebt van alle dosha;s, maar dat het wordt zoals het was toen jij werd geboren. Dat is voor jou namelijk de optimale balans. 

Dit bereik je door een op maat gemaakt persoonlijk plan met daarin richtlijnen voor jouw optimale voeding, leefstijl, kruiden en supplementen. Maar ook dagelijkse gewoontes, zoals ochtendrituelen, de tijd dat je opstaat en naar bed gaat, yoga, andere vormen van beweging en je mindset horen daarbij.

Ayurveda is absoluut geen one-size-fits-all, en dat is eigenlijk heel logisch. Bij bijvoorbeeld dieet- of sport trends zie je dat iedereen eraan mee wil doen, terwijl het waarschijnlijk maar bij een klein deel echt past. En ook voor die mensen kan het over een half jaar niet meer geschikt zijn, want alles en iedereen verandert constant. 

Ayurveda leert ons dat we allemaal een uniek individu zijn met heel specifieke behoeften. Wat een medicijn is voor jou, kan vergif zijn voor een ander.

Goed Nieuws!

Maar er is goed nieuws! Om Ayurvedisch te leven hoef je niet op een berg in India te gaan wonen. Als drukke westerse vrouw kun je dit ook super goed doen in de omgeving waar je nu leeft. Ayurveda geeft je geen strikte richtlijnen en er is ook niks dat je nooit meer mag eten of doen! Hoe fijn is dat 😉

Ayurveda leert je vooral bewust te worden van wat er in je lichaam gebeurt en wat het effect is van bepaalde voeding en gewoonten.

Eén zin is heel belangrijk: “Tegengestelde eigenschappen balanceren elkaar en gelijken versterken elkaar.”

Met die zin in gedachten kun je zelf op elk moment bepalen wat je kunt doen om een bepaalde onbalans op te heffen. Je kunt dus zelf aan de knoppen gaan draaien! Hoe werkt dat precies? Heel simpel: door een tegenovergestelde eigenschap in te zetten kun je een onbalans oplossen. 

Stel je voelt je super chaotisch in je hoofd, je gedachten vliegen alle kanten op. Dat is een kenmerk van een Vata-onbalans. Dat betekent dat je te veel lucht en ether in je systeem hebt. Dit wil je balanceren door het tegenovergestelde toe te passen en dat is stabiliteit. Een meditatie of een grondende yoga oefening kan zorgen voor evenwicht, net als wat zwaarder en voedend eten, zoals een linzenstoofpotje met lekker veel olie.

Je behandelt dus met tegengestelde eigenschappen, maar dit betekent ook dat gelijken elkaar versterken. Voel jij je super gejaagd, steek je je middelvinger op naar die vervelende taxichauffeur die je afsnijdt (Guilty!) en irriteer je je kapot aan je lief? Dan heb je veel vuur in je en zal pittig eten, koffie, wijntjes en de sauna dit allemaal nog meer versterken. Vuur + Vuur = nog meer vuur. 

Klinkt dit logisch maar toch nog ingewikkeld? Weet dat hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer je gaat begrijpen. En als je het begrijpt wil je nooit meer anders… 😉

Als je uit balans raakt weet je door Ayurveda dus precies wat je kunt doen om je weer goed te voelen. Er zijn namelijk ontzettend veel remedies en ze zijn vaak vrij simpel.

Good to know: Ayurveda is geen quick fix! Maar wel iets dat je leven lang bij je blijft. Je krijgt er meer energie door, een betere gezondheid, minder stress, hormonale balans, een gezond gewicht, je gaat beter slapen en last but not least… je krijgt een hele positieve mindset. Wil je Ayurveda ook in je leven integreren zodat je de beste versie van jezelf wordt?

Wij kunnen je helpen!

“Fit & vol energie de zomer door!”

Ayurveda kan je daarbij helpen!

Deze eeuwenoude (maar steeds populairder wordende) lifestyle geeft je namelijk alle kennis over voeding en lifestyle die goed voor JOU zijn in de zomer. Tips die wel echt werken. Want bij Ayurveda kijken we precies naar wat jij nodig hebt, want elke persoon is uniek.

Speciaal daarvoor hebben we de Alles over Ayurveda – Summer in Balance week bedacht. Dé week waarin we samen zorgen dat jij met de juiste voeding en lifestyle volop kunt genieten van de zomer. Wij helpen je met gezonde (simpele) en lekkere recepten en geven we veel tips en praktische handvatten voor meer energie, minder gezondheidsklachten, beter slapen, hormonale balans en minder stress!